מפסיקים לפרוס תשלומים. על "כאב התשלום" והרווח שבתשלומים

מפסיקים לפרוס תשלומים. על "כאב התשלום" והרווח שבתשלומים   

 

מזל טוב! זכיתם במליון ש"ח בלוטו! מתי תעדיפו לקבל את הכסף, היום או בעוד שנתיים? באסה, צריך לשלם 250 אלף מס, מתי תעדיפו לשלם את המס היום או בעוד שנתיים? כנראה שתעדיפו לקבל כסף היום ולשלם כסף בעוד שנתיים. 

גם רואה החשבון שלכם היה ממליץ לכם לפעול כך. את המליון נוכל לחסוך בפיקדון (לכל הפחות) ואילו למס נתייחס כהלוואה ללא ריבית.
ובשורת הרווח, אם על הפיקדון נקבל 2% תשואה שנתית הרי שלאחר שנתיים נשארנו עם 790,400.
לו היינו משלמים את המס מהיום הראשון הינו נשארים עם 780,300. 10,100 שח פחות.

 

בעולם בו ערך הכסף נשחק עם הזמן (אינפלציה) ומקבלים ריבית חיובית על הפקדונות (זמן = סיכון = כסף) הרי שמבחינה רציונאלית עדיף לנו לדחות את התשלומים כמה שיותר. (מדובר כמובן על עסקת תשלומים ללא ריבית) ועדיין קיימות מספיק סיבות טובות לא לפרוס תשלומים כלל, הסיבה הראשונה היא פסיכולוגית והדוג' המובאת היא של פרופ' דן אריאלי.
ישנו מושג בשם "כאב התשלום", כאשר אנו משלמים עבור משהו ישנו כאב מסויים שעושה לנו רע.
דמיינו לעצמכם שאתם נכנסים למסעדה ועלות המנה 50 שקלים. בעל המסעדה מציע לכם הצעה כזו, אתם תשלמו רק שקל אחד עבור קבלת המנה, ועל כל ביס נוסף תשלמו לי שקל נוסף. יכול להיות שהעיסקה משתלמת כלכלית משום שתוכלו לשלוט בכמות הביסים ואולם על כל ביס תרגישו את מחיר המנה.
כאשר אנו פורסים תשלומים אנו מרגישים את כאב התשלום יותר פעמים מאשר בתשלום אחד.

 

לפעמים השאלה האם לפרוס לתשלומים לגיטימית אבל במקרים מסויימים צריך סיבה ממש טובה כדי שיהיה לגיטימי לחשוב על פריסת תשלומים.
אם בכל שבוע אני מבצע הזמנה מהסופר ב-500 שקלים בערך, במה תועיל פריסת תשלומים, ממילא התשלומים יתאספו לאחר כמה חודשים ואשלם בדיוק אותו דבר מידי שבוע.זיכרו כלל אצבע חשוב: לא לפרוס תשלומים שוטפים. על תשלומים חד פעמיים יש על מה לדבר.  

נציין כלל אצבע נוסף: כאשר הפריסה נושאת ריבית, לא פורסים.

סיבה נוספת מדוע לא כדאי לפרוס תשלומים הינה איבוד שליטה.
לא פעם פנו אלי אנשים שמוכנים לשלם ממיטב כספם כדי לעשות סדר בכלכלת הבית. תחושה של חוסר סדר יוצרת לנו בלאגן ותחושה של חוסר שליטה. לכן, גם אם רציונאלית כדאי לפרוס תשלומים הם עוד יחזרו אליכם בסיבוב. כאשר ההוצאות חודשיות, יותר קל לדעת פחות או יותר כמה אתם מאוזנים אל מול ההכנסות. במידה והתחלתם לפרוס תשלומים תדרשו להיות יותר עם "יד על הדופק" כדי לוודא שאתם עדיין מאוזנים.

 

אם הייתי יועץ כלכלת המשפחה בלבד ולא כלכלן צעיר עם תסמונת "פומו" חמורה כנראה שהמלצתי הייתה באופן חד משמעי לא לפרוס תשלומים. אולם, הרציונאל הכלכלי לא מאפשר לי לעשות זאת. 

הדוגמא הבאה לא מדוייקת ב 100%, מקווה שתבינו את כוונתי למרות התמצות הקצר. פעמים רבות המלצתי ללקוחותי ולחברי לא להשתמש בכל הנכסים שלהם אלא לקחת הלוואה. בין אם מדובר בהלוואה ממוצר פנסיוני במקום למשוך את הקרן ובין אם מדובר בהקטנת ההון העצמי בלקיחת משכנתא על חשבון הלוואת משכנתא יותר גבוהה ויותר הון "בכיס". (לפעמים כדאי לקחת הלוואה גם אם יש לכם כסף).

היות ואשתי (שהיא גם בקרת האיכות שלי מכמה וכמה בחינות) לא הבינה כלום מהפיסקה האחרונה, נוסיף מספר מילים.
זוכרים את הדוגמא בפיסקה הראשונה? ראינו שמי שדחה את תשלומי המס בשנתיים הרוויח 10 אלף יותר. בואו נניח שאתם משפצים את הבית ב-100 אלף שח. (ברור לכם שזה לא יפחת מ200 אלף) ובמקרה או בס"ד, בדיוק קרן ההשתלמות שלכם משתחררת. מדהים, לא צריך לקחת הלוואה כמו שתיכננתם.
אז זהו שקרן ההשתלמות שלכם היא עובד נאמן עם תפוקה מדהימה (ככל הנראה). גם שאתם ישנים וגם אם לא שמתם אותה במסלול הנכון, וגם אם היא בגוף בינוני ומטה מבחינת ביצועי השקעות וכו'… כנראה נהנתם מתשואה שהיא גבוה יותר מאשר הריבית על ההלואה שתשלמו.
סדר נוסף ואחרון: אם אתם יכולים לקנות 1 ש"ח ב1 ש"ח ו20 אגורות ואז להשקיע את אותו 1 ש"ח ולקבל עליו 1 ש"ח ו55 אגורות תקנו שקלים נוספים או שלא? במצב כזה אני לא הייתי מפסיק לקנות שקלים (לקחת הלוואות) וכנראה גם אתם.
לכן קה"ש עם ריבית שעובדת יפה יותר לטובתכם +הלוואה עם ריבית פחות גבוה שעבודת לרעתכם עדיף על 0 בקה"ש ו-0 בהלוואות.  (קה"ש + הלוואה > 0 קה"ש + 0 הלוואה)
לגבי המשכנתא, אם לא משקיעים את כל ההון העצמי אז אפשר למצוא מוצרי השקעה שיניבו יותר מאשר שהמשכנתא תשאב.

פנו אלי משפחה צעירה עם 1M ש"ח שקונים דירה ב- 1.35M. מעולם לא פגשתי אנשים שהמשכנתא שלהם כ"כ לא מעניינת אותם (אגב, דבר מעניין שלמדתי על עצמי, דווקא החוסר הבנה וההתעניינות שלהם עורר בי אמפתיה כאילו הם אחי הקטנים ועשיתי בשבילם מעל ומעבר.)
הזוג החמוד מעוניין להשתמש בכל המיליון ש"ח בתמורה להקטנת המשכנתא וקיצור השנים. (לאחר 10 שנים תסתיים רוב המשכנתא והשאר לאחר 5 שנים.
אולם, אם הם היו לוקחים משכנתא של 700,000 שח במקום 350,000 המשכנתא הייתה מתייקרת וזה רע לכל הדעות. ואולם, אולי כדאי לייקר את המשכנתא בכך שנפרוס אותה פי 2 שנים??
בצורה הזו יהיה להם 700 אלף משכנתא ו350 אלף בשוק ההון. אתם יודעים מה יקרה להם בעוד קצת פחות מ-30 שנה אחרי שהם יסיימו את המשכנתא? תחכה להם קופת חיסכון שתמיד הייתה נזילה ששווה 2.8M ש"ח! על הדרך למדנו כלל אצבע נוסף: כל 7 שנים הכסף במניות מכפיל את עצמו.

*אין באמור ובמיוחד בשתי הפסקאות האחרונות שום כוונה לייעוץ. ההבדל בין תאוריה לפרקטיקה אדיר ויש עוד עשרות משתנים שראוי לקחת בחשבון.  

 

לסיכום העניין. קודם כל אל תפרסו בכלל תשלומים. ואם מדובר בהוצאה גדולה במיוחד יש על מה לדבר אבל זהו מדרון חלקלק.

אם בכל זאת אתם חייבים תשלומים או נותנים ערך לרציונאל ע"פ הפסיכולוגיה תוכלו לפרוס את תשלומי הביטוחים. גם הוצאות חד פעמיות כמו תיקונים, שיפוצים, יציאה לחופשה וכו' תוכלו לפרוס לתשלומים אבל יגיע היום/ החודש/ החודשים בהם תגדישו את הסאה ואז תעצרו את כל ההוצאות המשתנות לגמרי עד שהתשלומים על החופשה שהספקתם מזמן לשכוח יסתיימו. 

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

התקשר עכשיו!

שלח הודעה עכשיו