מאזן חודשי שלילי. לא צריף להיות כלכלן כדי לומר שהמאזן שלכם לא מספיק

זכיתי בחבר טוב מאוד ומגיל ינקות עד היום אנחנו בקשר טוב, נקרא לו חיים. לפני מספר שבועות ישבתי עם חיים והצטרף טיפוס חסר רסן, "טאקט" בשפה המקצועית של החברה.
אותו טיפוס פנה לחבר ואמר לו: "תראה איזה שמן אתה, אתה לא שמן רגיל, אתה ממש שמן! אולי תעשה דיאטה?!"

מה אומר לכם, איזה מזל שישנם כאלה טיפוסים בינינו. עשרים שנה חיים מסתובב שמן בעולם וסופסוף אורו עיניו. עכשיו כל שנותר לו זה לחיות אורך חיים בריא, לשנות הרגלים, להתמיד ונפתרה הבעיה.
מאזן חודשי שלילי זה בדיוק אותו דבר. לא צריך להיות כלכלן כדי לומר לכם שהמאזן שלכם שלילי אז תתחילו לעשות דיאטה!

 

אני אוהב את הדוגמא על חיים השמן אז נרוץ איתה כיד הדמיון (גם מכיר את ההתמודדות הזו מקרוב).

אף אחד לא יכול לבוא לחיים ולומר לו תעשה שינוי והשינוי יקרה. אבל, ברגע שחיים יחליט אז צפויה לו התמודדות לא פשוטה בכלל, ואז הגיע הזמן לפנות לעזרה חיצונית.
אותו גורם שיעזור לחיים כמובן לא יגיד לו אתה שורף אלפיים קלוריות ביום ולכן פשוט תתחיל לאכול פחות מאלפיים קלוריות.. אנו נצפה מאותו גורם שישקף לחיים את מצבו המדוייק, יבנה עבורו תפריט, ימצא תחליפים זולים יותר קלורית, ינהל מעקב ויציב יעדים.
במאמר קצר זה נסקור בקצרה איך ניתן להגיע לשליטה במאזן החודשי. 

  

מטרות ויעדים- בנוב' 07 התגייסתי לגבעתי ובטירונות הדרישה היא לעבור ריצת אלפיים בפחות מתשע וחצי דקות. מעולם לא רצתי להנאתי, מבחינתי לרוץ בלי כדור זו פעולה חסרת תוחלת, אז אתם יכולים להבין כמה חששתי מהריצה.
הריצה השניה הייתה להפתעתי הרבה, הרבה יותר קלה מהראשונה ולא בגלל שהכושר השתפר. בריצה השניה הכרתי את המסלול וידעתי איפה עובר קו הסיום. כאשר אנו רואים את המטרה לנגד עינינו הרבה יותר קל לעבור תהליך.
בשלב הראשון קבעו לכם יעדים. רצוי ומומלץ לזרוק לנו הפתעות בצד הדרך, תגמול משפחתי בתקציב מסויים עובד נפלא. אפשר לצאת לטיול, למסעדה, לרכוש משהו חדש וכו'… חישבו על עצמכם בשני מישורים, מצד אחד אתם עובד חרוץ ומצד שני אתם מנהלים של עובד שלא ממצה את יכולתיו ואולי אף מתוסכל. איך הייתם מעודדים את העובד שלכם לפרוץ גבולות?  

 

סדר בערכים- במקורות שמו של הכסף הוא "דמים", מלשון דם. בלעדיו אין חיים וכאשר הוא זולג אנחנו נלחצים ונדרשים לטיפול. הוא גם מבטא כמיהה לתענוג מסויים, לכן כאשר אנו מתרגשים זרימת הדם מכינה את הגוף לפעולה של קיפאון, נסיגה או זינוק אחר הזדמנות.
לדעתי, הכסף הוא שיקוף של ערכים, רצונת וקבלת החלטות. חישבו לעצמכם  מהם החלומות שלכם, מה חשוב לכם ולא ניתן לוותר עליו ולאן חשוב לכם לשאוף. נכון, לא תמיד ניתן לרכוש לנו ולילדנו את כל העולם. ועדיין מה חשוב יותר שהילדים שלכם יקבלו מכם? לספק את רצונם הבלתי פוסק או יכולת נבונה ושקולה של קבלת החלטות? זיכרו, בסופו של דבר לא יזכרו אתכם לפי יכולת ההוצאות שלכם אלא לפי הערכים שאתם מנחילים ביום יום. אחרי שחשבתם הגיע העת לרשום. ואם הצלחתם לעשות את כל התהליך של בירור חלומות, זיכוך המחשבה, הכרות מעמיקה עם עצמכם ורישום הדברים, אף אחד לא יוכל לעצור אתכם.

 

השלב הראשון היה קביעת מטרות, כתיבת החלומות וסדר בערכים, כעת הגענו לשלב הכרת הבעיה.
"דע מאין באת"- הכרת הבעיה: ישנה בעיה זה ברור, אבל היא לא המאזן השלילי- המאזן הוא רק התסמין. 

בידקו לעומק מה גורם לתסמין המאזן השלילי לצוץ. נתחיל במובן מאליו- הבנקים וספקי האשראי אינם טלית שכולה תכלת ולכן כדאי לבדוק  אם יש לנו סתם עמלות. פעמים רבות ישנן גם הו"ק שאנו לא מודעים אליהן וכדומה. בנוסף, סביר מאוד שאנחנו יכולים למצוא תחליף זול לאותם מוצרים שאנו צורכים ע"י חקר שוק או גישה נבונה יותר לביצוע קניות.
בשלב יותר מאוחר ניתן לבדוק כייצד נוכל להגדיל את ההכנסה שלנו.
בשורה התחתונה, שלב זה דורש מאיתנו שיקוף מלא על כל ההוצאות, ההכנסות, הנכסים וההתחייבות. 

 

אם ביצעתם את השלב הראשון של בניית תקציב יהיה לכם קל הרבה יותר! אתם כבר יודעים מהם הערכים שלכם, לאן אתם רוצים להזרים יותר כסף ולאן פחות. הגיע הזמן לקבוע לעצמכם תקציב. לדעתי מומלץ לקבוע תקציב שבועי ולא חודשי. (פשוט תיצרו תקציב חודשי ותחלקו אותו לאחר מכן)
עוד מילה בנוגע לתקציב, בסעיף ההוצאות רישמו הוצאה לחיסכון ונסו להגדיל אותה על חשבון הוצאות אחרות וכך, גם אם הצלחתם להתאזן תקציבית תמשיכו לסחוט את הלימון עד שתצא לנו לימונדה לתפארת.

שלוש שיטות הקיצוץ: מהקל לקשה- התחילו במה שהכי קל לכם. מהגדול לקטן- התחילו איפה שפוטנציאל החיסכון יותר גדול. שר אוצר- פה אין חכמות, אפשרות זו היא החזקה מכולן וגם הכואבת. פשוט עשו קיצוץ עד שהתקציב יסתדר עם הנתונים.

מילה חשובה לסיכום, אבל קודם כל יש להדגיש שאולי אתם יכולים להסתדר לבד ולהוריד כלים מהאתר שלי apirion.net.
תארו לכם שהיו אלפי בנקים פרוסים במדינה, לא סניפים, בנקים. (ממש כמו שישנם אלפים רבים של מתחרים בכל תחום אחר). איך הבנקים היו מגייסים לקוחות? האם בנקאי זמין זה הכי טוב שהבנקים מסוגלים להציע עבורנו? ומה אם הבנקים היו מציעים לנו שירות של סיכום הכנסות והוצאות או שירות התרעה על הוצאות גדולות מהממוצע לזמן מסויים בחודש, (כמו ההודעות שמקבלים מהמפעיל הסלולרי) או טיפים לחיסכון וניצול המסגרת שלכם ועוד.
כלכלת המשפחה אינו שירות למוחלשים של החברה, אלא מוצר פרימיום לאנשים נבונים, מוצלחים ועסוקים שאינם יכולים לנהל את כל העולמות סביבם. גם פסיכולוגים היו בעבר נחלת המוחלשים וכעת הם לוקסוס, וכל מי שיכול להרשות לעצמו שיחה כדי "להשתחרר" גאה בעובדה שהפסיכולוג מוריד ממנו המון עומס. 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

התקשר עכשיו!

שלח הודעה עכשיו