תהליך לקיחת משכנתא מקצועי

התהליך נועד לסייע לכם לרכוש דירה בהתאם לפרופיל שלכם ובהתאם לעסקה. הפרופיל שלכם מתחלק לשניים 1. טעם אישי. 2. מצב כלכלי. התהליך כולל מספר שלבים:

1. תכנון תקציב – התקציב הוא המלך והוא חומר הגלם המכריע למשכנתא שאפשר ליצור עבורכם. אנו נבחן את ההכנסות, ההוצאות הלוואות וחסכונות. תוכניות לעתיד של הלווים, וכן הלאה.

2. אישור עקרוני – נבקש מהבנקים אישור עקרוני לקבלת משכנתא, כדי לוודא כי היתכנות להשגת מימון לרכישת הנכס ולאפשרות של הלוואה נוספת להגדל ההון העצמי אם נדרש.

3. בניית תמהיל המשכנתא- לאחר שאפיינו אתכם נבצע תמהיל הכי טוב שאפשר. התמהיל שלכם לרוב יהיה שונה מתמהיל של לקוחות אחרים. אנחנו נשים את עצמנו בנעליכם ונרכיב עבורכם את המשכנתא הטובה והמתאימה ביותר אישית.

4. ביצוע משא ומתן עם הבנקים למשכנתאות – תארו לכם שאתם הולכים למוסך לא אמין במיוחד ומקבלים הצעת מחיר מסויימת. לאחר מכן אתם מתמקחים בכבוד כמו ישראלים טובים אבל אם יבוא איתכם חבר שמבין במכונאות יהיה לו הרבה יותר כלים להביא למו"מ (אולי אתם לאמעוניינים לרכוש את כל הטיפולים שהמוסך מציע) מלבד זאת התהליך שלנו כיועצים הרבה יותר פורה מבחינת הבנקאים. אנו מנהלים מו"מ עיקש הרבה יותר במהירות וביעילות רבה יותר ובכך "עוזרים" לבנקאי לעמוד ביעדים.

5. בחירת הבנק המלווה וחתימה על המשכנתא – אחרי תהליך המשא ומתן מול הבנקים השונים נמשיך בתהליך מול הבנק המנצח. נקבל ממנו "ביטחונות" ותקבלו הנחיות ברורות עם ליווי צמוד כייצד בדיוק לעבור את הבירוקרטיה בשלום ובמהירות. לאחר מכן נחתום בבנק ותוך כמה ימים הכסף יעבור ליעד.

6. שלב הרישום – (לפעמים שלב הרישום יתבצע לפני החתימה על המשכנתא בהתאם לנוחות ולתועלת) אחרי שלב החתימה על המשכנתא, הלווים נדרשים להסדיר את הרישומים מול מינהל מקרקעי ישראל, לדווח לרשות המיסים, וכן להעמיד לבנק בטחונות כנגד ההלוואה. לשם כך, בין השאר, נדרשים הלווים לרכוש ביטוח משכנתא, הכולל פוליסת ביטוח חיים לצד ביטוח מבנה.

משכנתא כללים והנחיות

חושבים לקחת משכנתא? שואלים את עצמכם איזה סכום הבנק יאשר? האם אפשר לקבוע מראש את סכום הריבית שנשלם? הכללים אותם קבע הרגולטור (המפקח מטעם המדינה) מגבילים את אפשרויות הבחירה. כך הופך תהליך לקיחת המשכנתא לפשוט יותר. בואו נעשה סדר!


משכנתא זוהי הלוואה המאפשרת לנו לרכוש סכום כסף גדול במיוחד עם פריסת שנים גבוהה. המשכנתא מורכבת ממגוון של אפשרויות (מעל 30 מסלולים אפשריים) בבואנו להתחייב לסכום חודשי גבוה ורב בשנים עלינו לוודא כי המשכנתא מאפשרת לנו לצמוח ולא חלילה להתחייב להוצאות גדולות מיכולתנו.

התחרות במשק בשנים האחרונות הגדילו את היקף נטילת המשכנתאות ולכן הבנק המרכזי הוריד כללים והנחיות לבנקים המסחריים. להלן רשימה של כללים אותם חשוב להכיר לפני תחילת התהליך.

תקופת החזר המשכנתא

כלל אצבע: ככל שתקופת המשכנתא קצרה יותר אנו נשלם פחות ריבית. במסלולים מסויימים אף נקבל הצעה טובה יותר משום שהסיכון של הבנק פוחת והולך ככל שההלוואה לתקופה קצרה יותר.
בשנים האחרונות קבע בנק ישראל שתקופת המשכנתא לא תעלה על 30 שנים. ואולם ישנם גופים מסחריים גדולים המתחרים בבנקים ויודעים לפרוס משכנתא אף ל-40 שנה, זו כמובן תהיה משכנתא מאוד יקרה ואם בוחנים את האופציה חשוב לדעת לעשות זאת נכון ומחושב.

אחוז מימון

אחוז המימון הוא החלק משווי הדירה, ע"פ הערכה שקבע השמאי ולא יותר מאשר שווי העסקה, שאותו לוקחים כמשכנתא. 
אם הדירה שווה 1,000,000 ש"ח ויש לכם הון עצמי של 250,000 ש"ח אזי החישוב כדלקמן:
גובה משכנתא: 1,000,000-250,000= 750,000.
אחוז מימון: 1,000,000 / 750,000= 0.75.
אחוז המימון שנקבל מהבנק עבור אותה עיסקה של 1,000,000 ש"ח יהיה 75% (בהנחה והשמאי אכן אישר שזהו שווי הנכס) 

עבור קניה של דירה ראשונה יוכלו לקבל 75% מימון למשכנתא.
עבור קניה של דירה חלופית 70% מימון למשכנתא. 
עבור קניה של דירה להשקעה 50% מימון למשכנתא.
עבור הלוואת כל מטרה תקבלו 50% מימון ובנתאי שהכסף לא הולך לזכות במקרקעין. (חוק שהוחל ב-2021)

מדרגות מימון מתחלקות ל-3.
מעל 60% מימון. המדרגה היקרה ביותר.
בין 60% מימון ל-45% המדרגה הממוצעת.
מתחת ל-45% מימון המדרגה הזולה ביותר.
לבנק ישראל יש דרישות עבור הבנקים ויוצא שככל שמדרגת המימון גבוהה יותר כך נדרש מהבנק "לשלם" יותר.

תמהיל המשכנתא

תמהיל המשכנתא הוא אחד השלבים הקריטיים ואולי אף יותר מתהליך המו"מ עם הבנקים, אבל גם כאן ישנם כללים שהרגלוטור קבע:
המשכנתא מורכבת ממספר הלוואות (יותר מ-30 אפשריות) אך ישנן מגבלות ודרישות שחובה לעמוד בהן מבחינת התמהיל.
 33.333% מהמשכנתא חייב להיות בריבית קבועה. הריבית יכולה להיות צמודה למדד אבל חייבת להיות קבועה. מכאן נובעת גם ההנחיה שריבית הפריים לא תעלה על 66.666%.

בניית תמהיל אישי: 
נוטלי משכנתא לא ממש אוהבים לשמוע שאין דבר כזה הכי טוב אלא הכי מתאים, אז נסגור לכם את הפינה למה אין מסלול יותר טוב מהשני בעזרת דוגמא מעולם הרכב. מי שקנה מכונית יד שניה כנראה שמע לא פעם שמכוניות יפניות איכותיות ואמינות. מצויין, ברור לכל שרכב יפני שנת 2010 עדיף מאירופאי 2010 אבל כמה תהיו מוכנים לשלם על זה. זה שהמחיר של רכב יפני יהיה גבוה מובן לחלוטין אבל איפה עובר הגבול? כך בדיוק במסלולי המשכנתא השונים. יש עשרות דברים אחרים להתחשב בהן קבוע, משתנה, צמוד, לא צמוד, צמוד לפריים, צמוד למט"ח. הבנק מתמחר כל יתרון של מסלול לרעתכם ומפרגן בכל חסרון של מסלול לטובתכם. אם נהיה לכם בלאגן בראש פשוט תפנו אלינו וניתן לכם את הכלים כייצד לבנות משכנתא ואיך לשקלל את האפשריות השונות.

שקיפות מלאה מצידכם
חשוב מאוד לספר ליועץ המכשנתא כמה שיותר מידע משום שכל מסלול עשוי להתאים לכם יותר או פחות. ישנם כאלה שיתאים להם יותר הצמדה למדד וישנם כאלה שלו. לפעמים ישנם גם כשלי שוק, כאשר הערך של אחד המסלולים מתומחר בחסר ואז הוא משתלם במיוחד.
כאשר אנו בונים תמהיל עבור לקוח המוטו שלנו זה לשרת אותו לפי האופי שלו בעזרת המידע שקיבלנו והתחושות האנושיות בהן חשנו במפגש עימו. (פחדים, פובו, חוסר/ עודף ביטחון וכו'…)

יחס החזר-הכנסה פנויה

יחס החזר והכנסה פנויה אחד מהמרכיבים החשובים ביותר בכל נושא פיננסי וכמובן גם במשכנתא.
כללים והנחיות, והגדרות:
הרגולטור קבע שייחס ההחזר אל מול ההכנסה הפנויה לא יעלה על 50%, (בתכלס 40%)
יחס החזר: יחס החזר= הוצאה חודשית למשכנתא/ סך ההכנסה הפנויה.
הכנסה פנויה:
הכנסה פנויה= התחייבויות- הכנסות.
התחייבויות: הלוואות של מעל 18 חודשים, ותשלומי מזונות. לא כל ההוצאות הקבועות בעו"ש ובאשראי.

דוגמא:
זוג עם הכנסה פנויה נטו של 18,000.
התחייבויות בסך 2,000 שח (1,200 הלוואה לרכב+ 800 הלוואה בנקאית)
נחשב הכנסה פנויה:
18,000-2000=16,000.
16,000*0.4= 6,400
6,400 ש"ח הינו גובה התשלום החודשי שהבנק יאשר למשכנתא.

תחרות ופתרונות יצירתיים

בתוך מסגרת המגבלות שהרגולטור קבע ישנו שוק תחרותי וחי.
אפשר תמיד להתיישר במסגרת החוק גם אם מעגלים פינות שהיו נראות קשיחות ונוקשות.
בנוסף, ישנם גופים חוץ בנקאיים מכובדים שאינם מחוייבים לרגולטור כמו הבנקים כך שניתן לקבל משכנתא ב-85% מימון ו/או לפריסה של 40 שנים.

מסמכים נדרשים לקבלת משכנתא

מסמכי לווים

חשבון בנק והכנסות

התחייבויות

עצמאים ובעלי חברה

מסמכי נכס

מדריך מפורט להפקת דוח יתרות לסילוק

דו"ח יתרה לסילוק הינו מסמך המפרט בתוכו את כל נתוני ההלוואה, כגון סכום ההלוואה, תקופת ההלוואה, שיעוריהריבית, עמלות פירעון ועוד…

לעיתים המסמך מופיע תחת שם אחר, למשל- "דוח ריכוז יתרות" / "אישור יתרות משכנתא" / "דוח פרטי משכנתא". ברוב המקרים ניתן להוציא את הדו"ח פעם בשנה ללא עלות או בתשלום עמלה סמלית של כמה עשרות שקלים.
על פי הוראת בנק ישראל, הבנק מוכרח לספק את הדו"ח עד 2 ימי עסקים מרגע הגשת הבקשה.

התקשר עכשיו!

שלח הודעה עכשיו